Dag 7 – 17 juni

Een vrije dag.

We verblijven 3 nachten in Reykjahlid dus een makkelijke dag vandaag, niets in te pakken om te verkassen. Bij het ontbijt was het weer niet echt mooi, het miezerde en het was redelijk mistig, niet mooi voor het uitzicht maar het ziet er toch ook wel mysterieus uit. In ons routeboek staan verschillende opties om de omgeving te verkennen. Wij kozen voor een rondje Myvatn, dit is het meer waar we vanuit de hotelkamer zicht op hebben. Het meer is ook uitermate geschikt voor vogelaars (toevallig hebben we ook een paar zeer fanatieke vogelaars in onze groep). Het meer heeft rondom kleine strandjes met zwart zand, een heel apart gezicht. Af en toe een foto stop, zo ook bij de rivier de Laxá een zalmrivier. Zalm hebben we niet gezien maar dat is volgens mij maar een bepaalde tijd van het jaar. Het was een soort van waterval maar dan horizontaal, en een klein strandje met weer zwart zand.

Linksaf richting Skutustaoir, een aantal pseudokraters, hier was net een buslading toeristen aangekomen dus het was erg druk er was ook een souvenir winkeltje waar we even rondgeneusd hebben. Aan de ene kant zijn die kraters mooi, aan de andere kant zijn het gewoon heuvels met een put in het midden, maar wel fascinerend om te zien wat de natuur hier met het landschap doet. Op naar de Dimmuborgir, een lava labyrint. Dit was echt een schitterende ervaring om te zien, blokken lava zo groot als huizen. Uiteraard ook kleine stukjes die wij konden verzamelen om mee te nemen naar huis. Er liepen verschillende wandelroutes door dit deel we kozen voor de kindvriendelijke route van een half uurtje. Uiteraard was ook hier een souvenir winkeltje en een bus met toeristen.

We besloten een kijkje te gaan nemen bij de Krafla, een geothermische krachtcentrale. Daar was het zo mistig dat we helemaal niets zagen we reden tot de weg ophield, daar lag een, denk ik, klein meertje zo’n 20 meter diep ik kon net de rand zien, het was hier erg koud en mistig snel de bus weer in en een stukje terug gereden hier was nog een parkeerplaats, uit de mist rees een klein houten huisje met daarop de tekst “HOT DOGS”. Aangezien het rond lunchtijd was waagde wij ons hier aan. Met zorg werd er een hot dag uit een warmhoudpan gehaald en voorzien van een broodje, uitjes zowel vers als de gedroogde versie en 3 soorten saus. Tegen de tijd dat ie klaar was was ie al bijna koud, snel de bus in en eten maar. Het smaakte nog best goed voor een IJslandse uit de mist getrokken hot dog.

Op de weg terug naar beneden stopten we nog even bij een parkeerplaatsje langs de weg waar een kraan stond, deze spoot een straal water de lucht in als je de hendel omzette (wat Jeff uiteraard moest proberen), Lisa vond het prachtig. Een beekje wat hier liep was warm stromend water, toch wel een vreemde ervaring. Toen wij hier stonden stopt er nog een auto op de parkeerplaats, de mensen stapte uit maakten foto’s van de bus liepen zogenaamd een rondje (terwijl er eigenlijk niet zoveel te zien was) en reden weer weg. Het blijft leuk die oude VW’s we zijn hier met z’n allen toch wel een trekpleister buiten al het moois dat IJsland te bieden heeft. Het weer was inmiddels al wat beter geworden en we reden nog even door naar zoals Lisa het al noemt de stink stoom (maar in ruil voor chips wilde ze nog wel even mee). Ook hier vonden we nog een aantal mooie stenen voor thuis. Lisa der emmertje zat wederom vol en mijn handen ook. Terug naar het hotel voor de chips en om even wat te drinken.

Aan het eind van de middag zijn we nog even naar de camping gewandeld, daar was het erg rustig de meeste waren nog op pad. Thea, Alfred en Henk waren er dus daar even de dag mee doorgenomen en nog even aan het strandje gekeken, inmiddels was het oranje busje van Emma gearriveerd dus daar zijn we even wezen spelen (tenminste Lisa). Rond 6 uur zijn we terug gewandeld naar het hotel zodat we op tijd zouden zijn voor het avondmaal. Bijna iedereen zat in de hotelbar/lounge, er waren 5 afwezige die liepen ergens verdwaald op een berg. Harry, Tally, Peter, Marja en Frans hadden ’s middags besloten een stukje te gaan wandelen, in de mist zijn zij verdwaald toen ze een paar wandelaars tegen kwamen en de weg vroegen werd er gezegd loop maar achter ons aan jullie kevers staan op de zelfde parkeerplaats als wij. (toch wel handig zo’n herkenbare auto) naar schatting was dit een wandeling van 2 uur. Ik heb ze zelf niet meer gesproken maar ze zijn weer in het hotel gesignaleerd, waarschijnlijk moe maar voldaan 🙂 . Dus we hebben met een kleinere groep gegeten, hadden wij lekker meer ;-). Na het eten kwamen er wat camping gasten op visite om even illegaal gebruik te maken van het wereld wijde web (dus de site van de gebroeders Timmer is weer bijgewerkt). Morgen staat een tripje Husavik op het program, met een 3 uur durende walvis vaart voor alle deelnemers. Ik ben benieuwd of iedereen mee gaat …… maar dat lieve internet vrienden dat lezen jullie morgen 😉