Dag 19 – 29 juni

Van Höfn naar Egilsstadir

Onze laatste volle dag op IJsland. We rijden langs de zuidelijke kustlijn met veel fjorden naar het oosten waar we onze laatst overnachting op IJsland zullen hebben. Na het ontbijt zwaaien we ons IJslandse van der Valk hotel weer uit, de papegaaiduiker lijkt tenslotte wel een beetje op de Toekan.

De rit begint met een tunnel, ik weet niet of het deze was uit de ANWB test maar we zijn erdoor gekomen. Net na de tunnel rijden we links omkeert omhoog en kijken we nog even terug naar Höfn en de gletsjers, een prachtig uitzicht. Dan rijden we op wat fotostops na even lekker door, in het plaatsje Djupivogur stoppen we voor koffie met chocoladetaart. Tot grote vreugde van Lisa stopt er een oranje bus, deze parkeert naast ons en daar is Emma. Arjan en Leonie gaan ook voor een stuk taart en dus kunnen de meiden even lekker spelen. We rijden verder en Emma gaat nog even de souvenirwinkel in. Lisa doet even lekker een slaapje dus we slaan de waterval die op het program staat over. Onderweg passeren we hier en daar nog wat oud Hollandse Luchtgekoelde.

Vlak voor het plaatsje Faskrudsfjördur rijd er een oranje bus achter ons, als wij stoppen voor de lunch volgt Arjan ook, gezellig. We eten een hamburger met patat in een supermarkt/cafe/snackbar/souvenirshop. Lisa en Emma zetten de tent aardig op stelten, maar de vrouw van de winkel kan er wel om lachen.

Dan hebben we 2 opties in de route. 1 via de tunnel, misschien wel die uit de ANWB test. Optie 2 is 50km langer en gaat langs een fjord. We gaan voor optie 1, want de tunnels hier zijn toch ook wel apart. Via de tunnel en een mooie bergpas komen we aan in Egilsstadir. Dit dorpje passeerde we op onze 1ste dag in IJsland al. Bij de pomp gelijk even de tank volgegooid, en door naar het hotel om in te checken. Hotel Egilsstadir is zo op het oog niet het beste hotel wat we tot nu toe gehad hebben, ervaring leert dat het slechtste hotel voor het laatst bewaart is (op IJsland).

Het restaurant is meer een kantine van een voetbalclub, maar voor de avond borrelsessie, die na wat sleutelwerkzaamheden plaats vind, mag dat de pret niet drukken. Het is geloof ik ook voor het eerst dat in het hotel later het licht uit gaat dan op de camping. Op zich niet zo mooi want we moeten morgen vroeg op om naar de boot te gaan, eens kijken of iedereen om kwart voor 7 klaar is voor vertrek…