Dag 16 – 26 juni

Van Selfoss naar Selfoss

Na het ontbijt kregen we te horen dat er een auto met een grote plas olie eronder buiten stond gister had deze ook al een aardig spoor op de camping nagelaten. Gelukkig bleek het de huurauto van Tiddo en Marianna (die een paar daagjes bij ons op bezoek zijn) te zijn en werd dit oosterse moderne blik gewoon omgewisseld voor een ander exemplaar.  Vandaag stond er een rondrit langs allerlei moois op het program, met de M&M’s. Omdat we eerder deze week al bij de Pingvellir waren geweest reden wij de route van vandaag andersom. We begonnen bij Kerio, een oude explosiekrater met groen/blauw water erin. We hadden eromheen kunnen wandelen maar het was er erg koud en er stond nog veel meer op het program. Dus we reden verder naar Skalholt een kerk, kon Lisa weer even een kaarsje aan steken. De kerk was van binnen erg mooi door alle glas in lood ramen. Door naar Geysir het plaatsje dankt zijn naam aan de springbron Geysir, helaas werkt deze geysir niet meer zo actief als voorheen er word gezegd nog 1 a 2 x per dag, hier hebben we niet opgewacht. Zijn kleinere broertje Strokkur spuit om de 5 minuten. Hier staan allemaal mensen omheen met de camera in de hand te wachten, en dan is 5 minuten best lang J, maar wel supergaaf om te zien. 90 tot 100 graden is het water wat een aantal meters de lucht in spuit, wat een geweld. Het is hier wel erg toeristisch de bussen rijden af en aan, wat wel als voordeel heeft dat er een grote souvenir shop en eetgelegenheid bij is. Ook wij als toeristen hebben hier gebruik van gemaakt J.

Door naar de volgende attractie de Gullfoss waterval. Het water stroomt hier over 2 plateaus naar beneden en je kan er heel dicht bij staan, super gaaf om te zien maar het miezert er wel heel de dag van de nevel. Het aantal luchtgekoelde in deze streek was weer enorm. Ook hier was een zelfde soort souvenirs winkel met een vreterij. Op de parkeerplaats stonden een paar leuke auto’s (buiten die van ons dan) met banden van zo’n 1 meter doorsnee, nu waren het de Hollanders een keer die foto’s van auto’s stonden te maken.

Het was al weer half 5 via een om weggetje reden we richting het hotel, gelijk nog even de tank volgegooid voor morgen. Het avondmaal begon met lam (in dikke plakjes), meloen en wat sla best aardig op het vlees na. Als hoofdgerecht hadden we vis in bladerdeeg met aardappelpuree en wat groente, niet onaardig er zat alleen een heel zuur citroensausje bij. Het toetje was ietwat ondefinieerbaar, ik ben tot de helft gekomen en weet nog niet of ik het lekker vond. Voor Lisa was er een apart maal, kipnuggets  met patatjes, eindelijk een kok die kipnuggets kan maken J. Dit gaf wel wat jaloerse blikken aan tafel, want het zag er erg lekker uit! Wij als mams en paps mochten hier uiteraard wel van mee eten ;-). Na het eten werd er hier en daar nog wat gefreubeld aan wat auto’s zowel hier als op de camping waren weer wat kleine mankementjes ontstaan, die waarschijnlijk op dit tijdstip wel weer verholpen zijn.

Morgen gaan we naar Kirkjubaejarklaustur een rit van zo’n 240km met weer een hoop moois te zien. Het zuid/westelijke deel waar we nu zijn is wel een stuk toeristischer dan het noorden waar we vorige week waren en om de 1 of andere reden stinkt het water hier een stuk minder J.